Diaconie nr. 9 2015

Telefoonnummers Hulpteam:
Creil: Frans Weening tel. 292437
Espel: Marian van Keulen tel. 271584
Agenda:
18-10: KIA- Werelddiaconaat
25-10: Hervormingsdag
1-11: Najaarszendings-week
4-11: Plaatselijke kerk (Dankdag)
8-11: Pl. Diaconie
15-11: KIA Diakonaat

 

 

 

 

 

Nieuws van de diaconie Creil – Espel

Allereerst weer even de doelen waarvoor gecollecteerd wordt.

diaconie2Op 18-10 collecteren we voor het werelddiaconaat en nu voor een goede oogst in Bolivia. De hoogvlakte van Bolivia is bijna even plat als ons land en goed geschikt voor veeteelt. Toch kunnen boeren er nauwelijks overleven, want de vlakte ligt op 4 km hoogte. Het is er kurkdroog en het waait er altijd hard. De organisatie Sartawi helpt de boeren op deze bijzondere plek toch een bestaan op te bouwen. Er wordt hard gewerkt aan een betere watervoorziening en de boeren leren hoe zij het beste hun land kunnen bewerken. Ook leren de boeren hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun lama’s en alpaca’s meer wol opbrengen of hun koeien meer melk produceren. Eén van de boeren vertelt: ,,Mijn vrouw maakt nu de lekkerste kaas en yoghurt. Met de opbrengst van de handel kunnen wij het schoolgeld van de kinderen betalen.” Kerk in Actie steunt dit project voor de boeren in Bolivia en vraagt u om uw bijdrage voor dit project en andere diaconale projecten wereldwijd.

25-10 is de collecte voor Hervormingsdag. Rond deze dag staan we stil bij het begin van het protestantisme, want als Luther zijn stellingen niet op de deur van de kapel in Wittenberg had gespijkerd, hadden de protestantse gemeenten die Nederland rijk is, niet bestaan. Daarom geven we vandaag in de collecte voor het werk dat de Protestantse Kerk in Nederland doet om de plaatselijke gemeenten te ondersteu-nen. Ook onze gemeente maakt gebruik van de adviezen en ondersteuning die de landelijke Prot. Kerk biedt, want er komt heel wat kijken bij een kerkgemeente zijn. Hoe vorm je een gemeenschap? En hoe blijft die levendig? Het zijn belangrijke vragen die gesteld moeten worden naast het opstellen van een beleid, het beheren van de gebouwen en het onderhouden van een goede ledenadministratie.

diaconie11-11: vandaag reizen we voor de collecte naar het verre oosten, naar Thailand. Slechts 1% van de Thaise bevolking is christen. Er heerst een overwegend Boedhistische samenleving, doorspekt met het geloof in geesten en voorouders. Voor voorgangers van deze Kerk is er gelukkig een eigen theologische opleiding, de faculteit Mc Gilvary. Hier studeren niet alleen toekomstige predikanten uit Thailand, maar ook uit naburige landen als Laos, Myanmar, Cambodja, Bhutan of Nepal. Mc Gilvary is voor hen een aantrekkelijke opleiding, omdat deze een hoger niveau aanbiedt dan in hun eigen land en ook een variant in het Engels aanbiedt. Zo hoeven ze niet naar Amerika of Europa, maar kunnen in hun eigen regio studeren. KIA steunt niet alleen theoloog Hendrie van Maanen, maar ook 5 talentvolle studenten die de kans krijgen om met een beurs van KIA een theologische opleiding te volgen.

4-11: Dankdagcollecte

8-11: Plaatselijke diaconie

15-11: KIA diaconaat: Wereldhuis een veilige plek. In Amsterdam heeft de diaconie het Wereldhuis opgericht. Het is een plek waar o.a. uitgeprocedeerde asielzoekers, arbeidsmigranten of slachtoffers (meisjes) van mislukte huwelijksmigratie, op allerlei manieren steun vinden. Denk aan medische zorg of juridisch advies. Het Wereldhuis probeert mensen zo te helpen dat ze leren om zichzelf te redden. In steeds meer grote steden in Nederland vindt dit initiatief navolging en KIA ondersteunt hen van harte, want ieder mens telt.

Collecte werelddiaconaat

Vanaf 14-10 tot 24-10 kunt u de collectanten voor het werelddiaconaat weer aan uw deur verwachten.

 

Volgt nu het beloofde lijstje met opbrengsten vanaf juli:

28-6: PKN- Roosevelthuis € 194,90
05-7: Jop Kerk van Kinderen € 96,10
12-7: Pl. Diaconie € 106,70
19-7: Pl. Diaconie € 109,75
26-7: Pl. Diaconie € 80,72
02-8: St. Gave € 89,85
09-8: Pl. Diaconie € 190,59
16-8: Werelddiaconaat Nigeria € 135,60
23-8: Edukans € 147,73
30-8: Annemieke Roering € 137,85
06-9: Missionairwerk en kerkgroei € 154,60
13-9: Job € 119,15

 

Hartelijk dank voor uw gaven en u ziet dat ze op de goede plaats terechtkomen

Namens de diaconie,

Suzan de Graaf

Share
Share
Share